single.php
. . . gezondheid Wat gebeurt er als je doordrinkt met een levercirrose?

Wat gebeurt er als je doordrinkt met een levercirrose?

Categorie Gezondheid

Vraag

Wat gebeurt er als je doordrinkt met een levercirrose?

Antwoord:

Om je vraag goed te kunnen beantwoorden zullen we je eerst uitleg geven over wat de functie van de lever is en wat levercirrose is.

Functies van de lever
De lever is voor de mens van levensbelang. Zonder lever kan een mens geen dag leven. De belangrijkste functies van de lever zijn:

 • de aanmaak en verwerking van eiwitten en vitaminen en stoffen die het bloed laten stollen;
 • opbouw, opslag en afbraak van energierijke stoffen;
 • het afbreken van overtollige stoffen in het lichaam zoals hormonen en afvalstoffen;
 • het onschadelijk maken van allerlei giftige stoffen,  zoals geneesmiddelen en alcohol;
 • de vorming van gal; de vloeistof die er voor zorgt dat vetten in voedsel kunnen worden verteren en kunnen worden opgenomen;
 • het  filteren van bloed dat uit de darmen naar de lever stroomt; infecties van het lichaam door bacteriën uit voedsel en darmen worden zo voorkomen.

Om de lever minder kwetsbaar te maken, heeft de natuur ervoor gezorgd dat de lever een enorme reserve heeft die bij beschadiging wordt ingeschakeld. Veel leverziekten worden daarom pas ontdekt als ze al een heel eind zijn gevorderd,  terwijl de patiënt nog geen klachten heeft.

Klachten
Als de lever onvoldoende werkt, heeft dat voor het hele lichaam grote gevolgen. Klachten kunnen onder meer zijn:

 • vaak, meestal bij vlagen, heel erg moe
 • geelzucht (omdat galkleurstoffen onvoldoende worden verwijderd)
 • waterophoping in de buikholte (doordat het bloed niet goed kan wegstromen door de veranderde leverstructuur)
 • bloedingen

Wat is levercirrose?
Levercirrose is een verzamelnaam voor een groep chronische leverziekten. Wanneer de levercirrose door alcohol wordt veroorzaakt spreekt men van alcoholische levercirrose. Andere oorzaken van levercirrose zijn o.a. leverontsteking.

Bij levercirrose is het meest kenmerkend dat de normale structuur van de lever  meer en meer verloren gaat. Het ontstaan van alcoholische levercirrose is een langdurig proces en het gevolg van een langdurige blootstelling aan alcohol. Hierdoor ontstaan in het begin littekens (bindweefsel). De lever verkeert dan in een toestand die lever-fibrose wordt genoemd. De oorspronkelijke structuur van de lever is dan nog intact. We spreken van cirrose als de littekenvorming de overhand krijgt en de lever genoodzaakt is om nieuw leverweefsel bij te maken. De nieuw gevormde stukjes lever zien er uit als grotere of kleinere bolletjes. De  lever heeft hierdoor een hobbelig oppervlak.
Het littekenweefsel duwt in de buurt liggende bloedvaatjes weg waardoor ook daar littekenweefsel kan ontstaan. Als levercellen niet vervangen worden door nieuwe levercellen neemt het littekenweefsel voorgoed hun plaats in.

Verschijnselen
De eerste verschijnselen van levercirrose kunnen zijn: moeheid, gebrek aan eetlust, pijn in de bovenbuik en een vol gevoel in de buik alsof die is opgezet. In de huid kunnen stervormige bloedvaatjes zichtbaar worden en kunnen vet-bobbeltjes ontstaan. Ook komen rode vlekken op de handen voor en bij vrouwen pigmentvlekken in het gezicht. Bij mannen kan vergroting van de borsten optreden. Deze verschijnselen ontstaan voornamelijk door verandering in de stofwisseling van het lichaam. Ze komen echter niet alleen voor bij levercirrose maar kunnen ook in andere situaties voorkomen.

Behandeling

 • Het voortschrijden van alcoholcirrose kan alleen worden tegengegaan door het behandelen van de oorzaak. Dus geen alcohol meer.
 • De gevolgen van levercirrose (zoals buikwaterzucht en jeuk) zijn in een aantal gevallen goed met geneesmiddelen te behandelen.  Voor de levercirrose zelf is echter nog geen afdoend medicijn bekend.
 • Om de algemene conditie te verbeteren kan een dieet helpen met voldoende calorieën, koolhydraten, eiwitten en vitaminen, maar met weinig vetten. Bij vochtophoping een zoutarm dieet. Als er gemakkelijk bloedingen ontstaan wordt vitamine K voorgeschreven.
 • Voor patiënten met levercirrose kan een levertransplantatie soms de enige oplossing zijn. Sinds 1979 vinden deze transplantaties in Nederland plaats. De resultaten zijn relatief goed.

Uit bovenstaande blijkt dat levercirrose een zeer ernstige aandoening is. De kans op genezing  hangt erg af van het stadium waarin iemand levercirrose heeft, zijn algehele conditie en of hij wel of niet gestopt is met drinken.

Als je meer informatie hierover wilt, neem dan contact op met de behandelend specialist of neem contact op de Alcohol Infolijn.

Zoek opnieuw
Stel uw vraag

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top