single.php
. . . verslaving Wat kun je doen?

Wat kun je doen?

Leg de verantwoordelijkheid waar hij hoort

Het probleem ligt bij de drinker zelf. En de verantwoordelijkheid voor de oplossing ook. Maar die verantwoordelijkheid neemt hij liever niet. Hij zoekt excuses voor zijn gebruik. Bijvoorbeeld: “‘Ik heb de laatste tijd veel stress op het werk”. Hij is dankbaar voor elk gebaar van jou waardoor hij kan denken dat jij het gebruik accepteert. Of dat jij wel snapt waarom hij zoveel drinkt. En hij is altijd op zoek naar argumenten die ‘bewijzen’ dat het allemaal best meevalt. De drinker heeft er belang bij om het probleem te ontkennen. Want dan hoeft hij het ook niet op te lossen. Ga hier dus niet in mee.

Laat de gevolgen van het drinken bij de drinker zelf

Iemand komt pas tot een besluit om iets aan zijn alcoholgebruik te veranderen, als hij erachter komt dat er meer nadelen dan voordelen aan zitten. Als jij de problemen steeds weer oplost, ervaart de ander te weinig nadelen van zijn alcoholgebruik. Hij raakt dan niet gemotiveerd om iets te veranderen. Ga bijvoorbeeld tegenover anderen geen smoesjes verzinnen over waarom iemand bijvoorbeeld niet mee komt naar een feestje. Of bel als partner niet naar de werkgever om een ziekmelding door te geven.

Stel grenzen

Maak de drinker duidelijk waar de grens ligt van wat je nog wilt en kunt accepteren. Zorg ervoor dat deze grens niet geleidelijk wordt opgerekt! Dat is niet zo gemakkelijk als het klinkt. Drinkers proberen vaak anderen zover te krijgen dat zij zich steeds meer aan gaan passen aan hun wensen. Zolang je daarin meegaat en je eigen grenzen steeds verlegt, hoeft de drinker zelf niets te veranderen.

Veroordeel het gedrag, niet de persoon

Logisch dat je soms boos wordt. Maar het werkt niet om te roepen: ‘Je bent een leugenaar en een slappeling!’ Daar komt alleen maar ruzie van. Bovendien: vaak denken mensen die verslaafd zijn al erg negatief over zichzelf. En om het alcoholgebruik aan te pakken, heeft iemand juist zelfvertrouwen nodig, en het idee dat hij voor anderen nog steeds de moeite waard is.

Durf met anderen over de problemen te praten

Het kan erg opluchten als je iemand in vertrouwen neemt. En het probleem wordt eerder opgelost als het niet een geheim tussen vier muren blijft.

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top