single.php
. . . seks Waarom kan alcohol een open ruggetje veroorzaken?

Waarom kan alcohol een open ruggetje veroorzaken?

Spina bifida (open rug), letterlijk gespleten wervelkolom, is een aangeboren aandoening, die onderdeel uitmaakt van de neurale buisdefecten. Bij een spina bifida aperta (open vorm van spina bifida) is het defect beperkt tot het gebied van het ruggenmerg. Een in ernst variërende ontwikkelingsstoornis van het centrale zenuwstelsel is het gevolg. 

Meestal is er niet één oorzaak aan te wijzen, maar is er sprake van een combinatie van factoren. Erfelijke -en omgevingsfactoren spelen een rol. Bij omgevingsfactoren denkt men aan een tekort aan foliumzuur, alcoholmisbruik of overmatig medicijngebruik in de eerste weken van de zwangerschap. Spina bifida ontstaat in de eerste 4 weken na de conceptie.

Alcohol en spina bifida
Alcohol heeft een toxische(giftige) werking. Onderzoek heeft aangetoond dat alcohol een teratogene werking heeft: dat wil zeggen dat het gebruik van alcohol door de moeder aangeboren afwijkingen bij het kind kan veroorzaken. De placenta is doorgankelijk voor alcohol. 

Een foetus heeft niet het ADH-systeem (alcoholdehydrohenase-systeem) dat bij volwassen zorg draagt voor de afbraak van de giftige stof alcohol. De toevoer van alcohol kan bij de foetus een verstoring van de aanleg en ontwikkeling van cellen veroorzaken.

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top