single.php
. . . hulp Wat is de werking van Antabus en Refusal?

Wat is de werking van Antabus en Refusal?

Wat is de werking van Antabus en Refusal?

Alcohol wordt door de lever onschadelijk gemaakt. Antabus en Refusal zorgen ervoor dat de afbraak van alcohol door de lever wordt vertraagd. Daardoor hoopt zich een stof (aceetaldehyde) op in het lichaam die erg giftig is. Met als gevolg: roodheid van de huid, een warm gevoel, kloppende hoofdpijn, misselijkheid of braken, dorst, transpiratie, bloeddrukdaling en pijn op de borst (niet mis dus). Deze verschijnselen duren 30 minuten tot enkele uren en worden gevolgd door een diepe slaap en volledig herstel. Toediening van Antabus of Refusal kan op zijn vroegst plaatsvinden 12 uur nadat voor het laatst alcohol werd gebruikt. Wanneer je stopt met Antabus of Refusal is het aan te raden om 14 dagen geen alcohol te drinken. Anders kun je nog steeds vervelende klachten krijgen.

Voor wie is het geschikt?

Pas wanneer men voor een langere periode geen alcohol wil gebruiken kan men in aanmerking voor een behandeling met deze medicijnen. Zo’n behandeling houdt meer in dat alleen deze medicijnen slikken. Het is wenselijk dat je het nemen van deze medicijnen combineert met een aantal begeleidingsgesprekken bij een instelling voor verslavingszorg om het medisch verloop te begeleiden en ondersteuning te krijgen bij psychische en sociale aspecten van het niet meer drinken. Antabus en Refusal worden niet meer op grote schaal toegepast.

Wat zijn de bijwerkingen?

Elk middel heeft bijwerkingen. Bij Antabus en Refusal is er kans op vermoeidheid, slaperigheid, hoofdpijn, maag- en darmklachten, huiduitslag of allergische huidreacties. Vaak wordt in de eerste twee weken van gebruik een metaalachtige of knoflookachtige bijsmaak gemeld. Er is kans op verminderde zin in seks of een verminderde potentie. De bijwerkingen zijn meestal onschuldig en tijdelijk. Bij het gebruik van hoge dosis Antabus of Refusal is er kans op een psychotische reactie, op een insult of toeval, of lever- en zenuwbeschadigingen. Refusal en Antabus zijn alleen verkrijgbaar op doktersrecept.

Mag je autorijden als je Refusal gebruikt?

De psychische en lichamelijke reacties die Refusal veroorzaakt, kunnen een negatieve invloed hebben op het reactie- en concentratievermogen. Ook kunnen als mogelijke bijwerkingen o.a. slaperigheid optreden. Mocht u last hebben van deze bijwerkingen, kunt u beter niet deelnemen aan het verkeer. Hebt u hier geen last van kunt u autorijden het beste bespreken met uw behandelend arts. 

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven