single.php
. . . school Waarom reageren jongeren anders op alcohol dan volwassenen?

Waarom reageren jongeren anders op alcohol dan volwassenen?

Waarom reageren jongeren anders op alcohol dan volwassenen?

Uit de praktijk, bijvoorbeeld vanuit de alcoholpoli’s voor jongeren, blijkt dat jongeren soms lange tijd schijnbaar vrijwel niet dronken zijn, terwijl ze veel hebben gedronken. Je zou juist verwachten dat jongeren eerder kenmerken van dronkenschap vertonen, zoals een slepende tong en zwalkend lopen. Ze zijn immers minder gewend aan alcohol en hebben dus nog weinig tolerantie opgebouwd. Ook hebben ze minder lichaamsvet, waardoor de alcoholconcentratie in hun bloed sneller verhoogt.

Het uitblijven van de typische kenmerken van alcoholgebruik hangt samen met het functioneren van de kleine hersenen. Deze zijn bij jongeren nog minder ontwikkeld, waardoor alcohol vermoedelijk minder effect heeft op dit deel van het brein.

De kleine hersenen (het cerebellum) zorgen voor de coördinatie van bewegingen en het bewaren van het evenwicht. Alcohol heeft een dempend effect op het functioneren van het cerebellum. Als gevolg daarvan ontstaan er bij volwassenen stoornissen van motoriek, coördinatie en cognitieve functies (Arts, 2005). Hierdoor hebben mensen onder invloed van alcohol meer moeite met het in een rechte lijn lopen, stilstaan en autorijden. Uit onderzoek naar het effect van alcohol op adolescente ratten blijkt dat deze jonge ratten minder last hebben van de negatieve bijwerkingen van alcohol: een hoge dosis alcohol heeft bij hen minder effect op hun motoriek. Ze zijn ook minder gevoelig voor de sedatieve (kalmerende, verdovende) werking van alcohol dan volwassen ratten (Verdurmen et al, 2006).

Het lijkt er dus op dat jongeren minder last hebben van het dempende effect van alcohol op het cerebellum. Helaas ontbreekt het aan onderzoek onder jongeren, voor zover bekend, waardoor niet duidelijk is voor welk deel van de jongeren dit geldt.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven