Antwoord

Categorie
Sport
Ingestuurd op
9-jul-2017

Vraag:

Waarom drinken topsporters geen tot amper alcohol? Het is niet gezond, maar waarom juist voor (top)sporters nog slechter?

Antwoord:

Er is een aantal redenen te noemen om het gebruik van alcohol bij een sportieve prestatie af te raden:

  • Na een grote fysieke inspanning moet je lichaam hiervan herstellen. Alcohol verhindert dit herstellingsproces. Bij een fysieke inspanning wordt er melkzuur in de spieren gevormd. Melkzuur kan op den duur spierpijn veroorzaken. De afbraak van melkzuur wordt gehinderd op het moment dat er alcohol gedronken wordt. De lever geeft voorrang aan de afbraak van alcohol.
  • Bij het gebruik van alcohol in combinatie met het intensief beoefenen van sport is er spraken van extra vochtverlies. Te veel vochtverlies levert een tekort op van allerlei belangrijke mineralen.
  • Voor het afbreken van alcohol heeft het lichaam extra suiker nodig. Dit kan na een fysieke inspanning een tekort opleveren.

Daarnaast heeft alcohol geen positieve invloeden op de sportprestaties. Er zijn wel negatieve invloeden als je onder invloed van alcohol gaat sporten. Het drinken van 1 glas voor het sporten kan al te veel zijn. De belangrijkste gevolgen zijn:

  • grotere kans op blessures (je reageert wat trager, je neemt wat meer risico‚Äôs etc)
  • afname conditie (het gevormde melkzuur wordt wat minder snel afgebroken)

Zoek opnieuw
Stel uw vraag