single.php
. . . hulp Ik drink door tot ik niet meer kan, ondanks mijn goede voornemen dit niet te doen. Hoe komt dit?

Ik drink door tot ik niet meer kan, ondanks mijn goede voornemen dit niet te doen. Hoe komt dit?

Als ik 3 glazen bier op heb kan ik het daarbij niet laten maar drink door tot ik niet meer kan. Ook al neem ik me van tevoren voor om dit niet te doen. Hoe komt dit?

Je hebt last van zogenaamd ‘controleverlies’. Controleverlies komt eigenlijk alleen voor bij probleemdrinkers en is een kenmerk en/ of gevolg van het alcohol-afhankelijkheid. De duidelijkste en gemakkelijkste remedie voor je is helemaal stoppen met alcohol. Je hebt waarschijnlijk al vaak geprobeerd om niet te veel te drinken maar blijkbaar is het je (nog) niet gelukt. Als je toch wilt doorgaan met drinken kun je nog proberen bij een instelling voor verslavingszorg een programma te volgen over gereguleerd drinken maar deze programma’s zijn niet altijd succesvol. Bovendien beschikken niet alle instellingen over dit programma.

Controleverlies is eigen aan het effect van alcohol. Alcohol verdooft een bepaald deel van de hersenen. In dit deel zit ook de natuurlijke rem om bepaalde dingen niet te doen of niet te zeggen. Als deze rem verdoofd wordt dan treedt er ontremming op, wat overigens een verschillende uitwerking op mensen kan hebben. Wie lang genoeg doordrinkt raakt lichamelijk en geestelijk afhankelijk van alcohol en verliest daarmee de vrije wil om op een bepaald moment te stoppen met drinken. De combinatie ontremming en afhankelijkheid leidt tot het fenomeen controleverlies.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven