single.php
. . . gezondheid Breekt de lever van iemand die veel drinkt, sneller alcohol af?

Breekt de lever van iemand die veel drinkt, sneller alcohol af?

Alcohol is een giftige stof die door de lever afgebroken wordt. Door overmatig alcoholgebruik raakt de afbraakfunctie van de lever verstoord. In verreweg de meeste gevallen betekent dit dat de afbraak van alcohol dan trager verloopt

Leververvetting
Al na enkele dagen flink drinken kan leververvetting optreden: een ophoping van vet in de levercellen. Indien een ernstige vetlever snel ontstaat, bijvoorbeeld na het gebruik van grote hoeveelheden alcohol in korte tijd, kan de lever gaan zwellen. Dit kan gepaard gaan met pijn, slechte eetlust, misselijkheid, braken en soms geelzucht.

De lever herstelt zich wanneer gestopt wordt met drinken. Het opgestapelde vet verdwijnt dan weer.

Na langdurig overmatig gebruik bestaat de kans op leverontsteking (alcoholhepatitis).

Levercirrose
Jarenlang veel drinken kan leiden tot levercirrose. Dit is een aandoening waarbij de normale structuur van de lever meer en meer vernietigd wordt en littekenvorming ontstaat. De lever kan zijn werk niet meer doen, omdat de afbraak van alcohol nu voorgaat op de afbraak van andere giftige stoffen uit het lichaam. Levercirrose ontstaat geleidelijk, is niet te genezen en is vaak dodelijk.

Er bestaat een aantal laboratoriumtesten waarmee men via bloedonderzoek langdurig alcoholgebruik kan aantonen.

Deze testen geven informatie over de lever. Dit kan informatie zijn over leverschade (veroorzaakt door een ziekte of langdurig alcoholgebruik) of afwijking in de samenstelling van enzymen die door de lever worden afgegeven. De enzymsamenstelling verandert als men over een langere periode meer dan de verantwoorde hoeveelheid alcohol heeft gedronken. 

Soortgelijke testen worden vaak in opdracht van CBR afgenomen als men is aangehouden voor rijden onder invloed. Men neemt een combinatie van verschillende testen om ziekte uit te sluiten en langdurig alcoholgebruik vast te stellen. Wat men niet hiermee kan aantonen is of de persoon een dagelijkse hoeveelheid alcohol nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Hiervoor worden dan ook bijvoorbeeld door het CBR altijd psychologische testen afgenomen. 

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top