single.php
. . . feiten Wat is bekend over alcohol gerelateerde agressie-incidenten?

Wat is bekend over alcohol gerelateerde agressie-incidenten?

Alcoholgebruik hangt samen met agressie, overlast, ordeverstoring, antisociaal gedrag en geweld. De relatie tussen drugs en agressie is minder hard aangetoond. Vooral de combinatie van stimulerende drugs met alcohol blijkt van invloed. 

Verschillende onderzoeken laten zien dat een meerderheid van daders van uitgaansgeweld onder invloed was van alcohol. De cijfers variëren van 52 tot 86 procent. Een kleinere groep (14 procent) gebruikte daarbij ook drugs.

Bij 10 procent van het letsel waarmee jongeren op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis terechtkomen, is alcohol in het spel. Jaarlijks gaat het om 24.000 gevallen. De medische kosten van ongevallen en letsel in de groep 10- tot 24-jarigen waarbij alcohol in het spel is, worden geraamd op 31 miljoen euro. 

Bij delicten en overtredingen vindt op dit moment niet systematisch registratie plaats van alcohol- en drugsgebruik. De minister van Veiligheid en Justitie is voornemens om deze registratie in te voeren bij geweldsincidenten, zodat geweldplegers die onder invloed zijn van alcohol of drugs zwaardere straffen opgelegd kunnen krijgen.

Bron: Alcohol en agressie in het uitgaansleven, CCV en Trimbos-instituut

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top