single.php
. . . combinaties Wat voor effect geeft de combinatie van coke en alcohol?

Wat voor effect geeft de combinatie van coke en alcohol?

Combinatiegebruik van cocaïne en alcohol kan een aantal bijeffecten hebben:

  • verhoogde kans op psychosen
  • gevaarlijk voor hart en bloedvaten
  • voor de rijvaardigheid een gevaarlijke combinatie vanwege overmoedigheid
  • de combinatie leidt tot gulzigheid, doordat de middelen elkaars werking afzwakken heeft men de neiging om meer te gebruiken
  • toename van agressieve gedachten/gedrag

De werking van cocaïne en alcohol wordt door de combinatie gevoelsmatig afgezwakt: men voelt de afzonderlijke middelen minder. Dit kan ertoe leiden dat men meer gaat drinken en men overmoedig wordt (vooral in het verkeer zeer gevaarlijk, rijden kan niet meer ook al heeft men het gevoel dat dit nog heel goed mogelijk is). Maar de combinatie heeft geen effect op het minderen van het gehalte van de middelen in het bloed. Men wordt dus net zo dronken of speedy als in het geval dat men geen alcohol of cocaïne zou gebruiken (ook al voelt men het niet zo). Als men eerst alcohol drinkt en dan cocaïne gebruikt wordt neemt gehalte van cocaïne zelfs met 30 % toe (ook dit voelt men niet). Het gevaar bij deze combinatie is dat men de neiging krijgt steeds meer te gebruiken van de afzonderlijke middelen.

Gecombineerd gebruik van alcohol en cocaïne is zeer slecht voor het hart. Zowel cocaïne als alcohol veroorzaakt een toename van de hartslag. Het hart krijgt daardoor een grotere behoefte aan zuurstof. Bovendien leidt gecombineerd gebruik van cocaïne en alcohol tot de vorming van een nieuwe stof in het lichaam, namelijk cocaethyleen. De werking van cocaethyleen is vergelijkbaar met die van cocaïne. Cocaïne en cocaethyleen jagen je hart verder op omdat ze vaatvernauwend werken: het hart krijgt minder zuurstof waardoor het harder gaat pompen. Dit kan leiden tot een acuut zuurstoftekort in de hartspier en tot hartritmestoornissen.

Gecombineerd gebruik kan tot slot tot een flinke kater leiden: gesloopt, uit je humeur, geprikkeld en licht depressief.
Ook maakt de combinatie soms agressief. Je kunt vooral agressieve gedachten krijgen.

Verder verhoogt de combinatie de kans op psychosen.

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top