single.php
. . . opvoeding Zo kun je voorkomen dat een kind alcohol gaat drinken

Zo kun je voorkomen dat een kind alcohol gaat drinken

Zo kun je voorkomen dat een kind alcohol gaat drinken

Als ouder kun je voorkomen dat een kind (veel) alcohol gaat drinken. Het helpt om samen met je kind duidelijke afspraken te maken.

Alcohol is schadelijk voor opgroeiende kinderen. Het kan de ontwikkeling van de hersenen verstoren. Dat kan leiden tot geheugenproblemen of moeite met concentreren. Ook kan alcoholgebruik de schoolprestaties verminderen. Er zijn dus genoeg redenen om kinderen zo min mogelijk alcohol te laten drinken.

Lees hier meer over de risico’s van alcohol voor jongeren

Afspraken maken

Een meerderheid van de pubers vindt het fijn en logisch als hun ouders regels opstellen. Uit onderzoek blijkt ook dat kinderen minder drinken als hun ouders duidelijke regels hebben over alcoholgebruik1Lees meer in het onderzoek naar jongeren en hun grenzen van Dr. Maerten Prins..

Het is daarom een goed idee om samen met kinderen af te spreken dat ze in ieder geval tot hun 18e verjaardag geen alcohol drinken. Daarop kun je beter geen uitzonderingen maken, ook niet bij speciale gelegenheden. Geef je kind wel de gelegenheid om te vertellen wat hij of zij vindt van de regels. Je kunt dan zelf uitleggen waarom de regel belangrijk is. Zo betrek je je kind bij de afspraken en stimuleer je een open gesprek tussen ouder en kind.

Verder is het belangrijk om alvast de gevolgen te bespreken als de afspraak niet wordt nageleefd. Daarbij is het een goed idee om alvast te oefenen hoe je kind kan reageren als hij of zij alcohol krijgt aangeboden. Spreek ook alvast een passende straf af. Die straf duurt het liefst kort en heeft te maken met de overtreding. Maar vergeet niet om complimentjes of een beloning te geven! Bijvoorbeeld als het gesprek goed gaat of als hij/zij is uitgegaan zonder te drinken.

Lees meer tips voor een goed gesprek met je kind

Zelf het goede voorbeeld geven

Het helpt om zelf het goede voorbeeld te geven. Kinderen leren door gedrag van andere mensen te kopiëren. Als ouders drinken dan kan hun kind dat gedrag overnemen. Ook als het gaat om één glas wijn bij het avondeten. Zien drinken, doet dus drinken. Daarom is het een goed idee om zo min mogelijk alcohol te drinken waar je kind bij is. 

Uit onderzoek blijkt dat kinderen positiever denken over alcohol als hun ouders drinken. Zulke positieve opvattingen zijn een belangrijke voorspeller voor het alcoholgebruik van een kind. Kinderen drinken gemiddeld meer alcohol als ze positief denken over drinken. Kinderen die positief denken over alcohol lopen daardoor ook meer kans om verslaafd te raken.

Lees hier meer over ‘zien drinken doet drinken’

Wat je kunt doen als je zelf drinkt

Sommige ouders willen hun kind niet verbieden om alcohol te drinken, omdat ze zelf ook drinken. Ze zijn dan bang om hypocriet over te komen. Toch kun je prima uitleggen dat alcohol niet goed is voor opgroeiende kinderen. Het is voor hun gezondheid belangrijk dat ze zo min mogelijk drinken. Anders kunnen ze er hun leven lang last van houden. 

Ouders die zelf drinken hebben net zoveel invloed op het alcoholgebruik van hun kind als ouders die niet drinken. Soms kan je eigen ervaring juist een goed voorbeeld zijn waarom je kind misschien beter niet kan gaan drinken. Pas wel op dat je de verhalen niet te lollig maakt, want dat kan juist interesse wekken. Als je problemen hebt ervaren door alcohol dan kun je uitleggen wat je sindsdien hebt geleerd. Ook als iemand in de familie kampt met alcoholisme dan kun je dat als voorbeeld nemen van wat er mis kan gaan. Je kunt daarbij vertellen: stoppen met drinken is een stuk lastiger dan er niet mee beginnen. 

Lees meer over de invloed van het gezin bij het Expertisecentrum Alcohol

Beperk de beschikbaarheid van alcohol

De beschikbaarheid van alcohol speelt een belangrijke rol. Kinderen gaan eerder met alcohol experimenteren als ze een fles drank uit de kast kunnen pakken. Dus is het goed om de drank uit het zicht van kinderen te houden. Het kan ook een goed idee zijn om alcoholische dranken achter slot en grendel te houden. Dan weet je zeker dat de kinderen er niet zomaar bij kunnen. 

Ook als de kinderen ergens anders zijn is het een goed idee om de beschikbaarheid van alcohol te beperken. Daarvoor is het belangrijk om op de hoogte te blijven van wat je kind doet. Vraag regelmatig waar je kind heen gaat, wat hij of zij gaat doen en welke kinderen daar nog meer bij zijn. In het geval van een verjaardagsfeest is het een goed idee om aan de andere ouder(s) te vragen of er alcohol aanwezig zal zijn. Probeer je kind niet te onderwerpen aan een vragenvuur, maar toon oprechte interesse. Je kind zal dan meer geneigd zijn om dingen te vertellen. 

Alcoholvrij drankje? Liever niet!

Tegenwoordig zijn er steeds meer alcoholvrije dranken te koop. Toch is het niet zo’n goed idee om een alcoholvrij biertje te geven aan je kind. Alcoholvrij bier kan ervoor zorgen dat je kind gewend raakt aan de smaak. Je kind kan dan positieve ideeën krijgen over bier of wijn 2Kijk bijvoorbeeld de reportage van het Jeugdjournaal over hoe alcoholvrije drankjes de ideeën van kinderen kunnen beïnvloeden.. Daarmee wordt de overstap naar alcoholische drank gemakkelijker. 

Bovendien bevatten alcoholvrije dranken toch nog een beetje alcohol. Er mag maximaal 0,1 procent alcohol in alcoholvrij bier zitten. Zelfs zo’n klein beetje alcohol is niet gezond voor kinderen.

Wat als je kind toch gaat drinken?

Heeft je kind toch gedronken ondanks jullie afspraken? Dan is het belangrijk om vast te houden aan die afspraken. Houd je vast aan de regels en leg een passende straf op. 

Daarnaast is het een goed idee om stil te staan bij de vraag waarom het niet is gelukt om de afspraak na te komen. Stel geïnteresseerd vragen over wat er precies gebeurd is, en wat je kind de volgende keer anders zou doen om te voorkomen dat het nog een keer gebeurt. 

Het is belangrijk dat ouders weten waar hun kinderen mee bezig zijn. Opgroeiende kinderen overzien de gevolgen van hun daden nog niet altijd. Als ouder heb je niet altijd in de hand wat je kind gaat doen. Onthoud dat experimenteren normaal is voor pubers. Soms doen ze dan dingen die achteraf niet zo slim lijken 3Meer weten over waarom pubers soms rare dingen doen? Bekijk de video over hoe het puberbrein werkt..  

Wil je nog meer opvoedtips? Bekijk dan eens de website helderopvoeden.nl

Heb je een vraag?

Heb je een vraag over alcohol en opvoeding? Of maak je je zorgen om iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Je kunt met ons bellen, chatten of mailen.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven