single.php
. . . effecten Advies alcoholgebruik volwassenen

Advies alcoholgebruik volwassenen

Alcoholgebruik volwassenen: wat is het advies?

Het drinkadvies van de Gezondheidsraad voor volwassenen is:

“Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.”

Alcohol vergroot de kans op ziektes en ongelukken. Ook weinig alcohol is niet goed voor de gezondheid. Daarom kun je het beste helemaal niet drinken. Of niet meer dan één glas per dag.

Wat is de Gezondheidsraad?

De Gezondheidsraad onderzoekt allerlei onderwerpen die met gezondheid te maken hebben. Bijvoorbeeld leefstijl, voeding en alcohol. De Gezondheidsraad geeft advies aan de overheid. Bijvoorbeeld over de voeding van jonge kinderen of zwangere vrouwen. Ook over alcohol zijn richtlijnen opgesteld.

> Bezoek de website van de Gezondheidsraad

Waarom geeft de Gezondheidsraad dit advies?

De Gezondheidsraad geeft het advies om niet te drinken, of niet meer dan één glas per dag. Dit komt omdat steeds duidelijker wordt dat alcohol heel schadelijk is voor de gezondheid. Steeds meer onderzoeken laten zien dat alcohol drinken de kans op kanker vergroot. Ook één glas per dag drinken is niet helemaal veilig. Niet drinken is dus het gezondst.

> Lees meer over alcohol en kanker

Vroeger was het advies om maximaal één of twee glazen alcohol per dag te drinken. En niet elke dag te drinken. Door nieuw onderzoek heeft de Gezondheidsraad deze richtlijn veranderd naar geen alcohol of hooguit één glas.

Hoeveel is één glas?

Met één glas bedoelt de Gezondheidsraad een standaardglas. Dat is het glas dat bij een soort drank hoort. Als je deze hoeveelheid gebruikt, weet je precies hoeveel alcohol je binnenkrijgt. Bijvoorbeeld: in een standaardglas bier past 250ml, een vaasje. In een standaardglas wijn zit 100ml.

> Lees meer over wat een standaardglas alcohol is

Belangrijke adviezen als je alcohol drinkt

Wil je toch (af en toe) blijven drinken? Met deze adviezen kun je de risico’s verkleinen:

Voorkom dat drinken een gewoonte wordt:

  • Drink niet elke dag
  • Gebruik alcohol niet om met stress of problemen om te gaan. Het kan een gewoonte worden om bij spanningen te drinken. Het risico bestaat dat je dan steeds meer gaat drinken.

Voorkom gezondheidsproblemen en ongelukken:

  • Minder of geen alcohol drinken is altijd beter
  • Drink niet als je gaat deelnemen aan het verkeer. Dat geldt ook als je gaat fietsen of op een scooter gaat rijden.
  • Wees voorzichtig met alcohol als je medicijnen gebruikt. Alcohol kan de werking van een medicijn verminderen of de bijwerkingen erger maken. Bij sommige medicijnen is het verstandig om helemaal geen alcohol te drinken. Zoek informatie over alcohol op de bijsluiter van je medicijn of vraag ernaar bij je huisarts of apotheek.
  • Drink geen alcohol als je zwanger bent of wilt worden. Ook mannen met een kinderwens kunnen beter stoppen of minderen. 
  • Wanneer je borstvoeding geeft: drink niet, of wacht na een glas alcohol drie uur voor je weer borstvoeding geeft.

> Lees meer over minderen of stoppen met drinken

Alcoholadvies 50+

Als je ouder wordt is het goed om minder te drinken. Helemaal stoppen is nog beter.

Als je ouder wordt, verandert je lichaam. Je lichaam wordt gevoeliger voor de werking van alcohol. Ook krijg je sneller een hoger alcoholpromillage in je bloed. Dat komt omdat: 

  • je lichaam minder vocht heeft en meer vet
  • de lever, nieren en maag meer tijd nodig hebben om alcohol af te breken

Deze veranderingen samen zorgen ervoor dat je eerder aangeschoten en dronken raakt van alcohol. Als je ouder wordt kan dit sneller tot ongelukken en valpartijen leiden waarbij je iets breekt. Daarbij komt dat mensen boven de vijftig vaker medicijnen gebruiken. Alcohol met medicijnen kan voor vervelende bijwerkingen zorgen of deze erger maken. Ook kan een medicijn soms minder goed of juist te sterk werken als je daarbij alcohol drinkt. 

Ben je 55 jaar of ouder en denk je na over minder drinken? Dan is Moti55 misschien iets voor jou. Moti55 zijn vier gesprekken van een uur met een preventiemedewerker. De gesprekken zijn gratis. Met Moti55 kun je er bijvoorbeeld achter komen of je alcoholgebruik eventueel gezondheidsrisico’s met zich mee brengt. En of je medicijnengebruik samen gaan met het drinken van alcohol. Je bepaalt zelf waar je aan wilt werken en hoe. 

> Bezoek de website van Moti55

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven