Antwoord

Categorie
Verslaving
Ingestuurd op
9-jun-2001

Vraag:

Ik heb gehoord dat het levensgevaarlijk is, met name voor de stofwisseling, om in een keer af te kicken van alcohol. Klopt dat?

Antwoord:

Of het gevaarlijk is om in een keer te stoppen met drinken is afhankelijk van hoeveel iemand regelmatig drinkt en hoe zijn lichamelijke conditie is. De ontwenningsverschijnselen kunnen oplopen in mate van ernst.

Ontwenningsverschijnselen:
De ontwenningsverschijnselen die iemand krijgt kunnen per persoon wat verschillen. De een heeft er meer last van dan de ander. Het lichamelijk afkicken van alcohol kan 3 tot 7 dagen duren. De eerste 3 dagen zijn vaak het hevigst. Dit heeft te maken met hoe lang en hoeveel er gedronken is, de lichamelijke conditie en gevoeligheid. We zullen ze noemen in volgorde van ernst en meest voorkomend:

  • trillende handen, transpireren, misselijk, slecht slapen, vermoeid, onrustig, verhoogde bloeddruk, spierkramp, gespannen. Dit komt meestal de eerste week voor; m.u.v. het slechte slapen en meer gespannen zijn, moeten de klachten na een paar dagen af gaan nemen.
  • angstig, somber, lusteloos. Deze klachten kunnen langer aanhouden
  • toevallen of insult: een korte periode van bewustzijnsverlies. Komt niet zo vaak voor. Treedt op in de eerste week na het stoppen met drinken.
  • delirium tremens: verlaagd bewustzijn met hallucinaties. Komt niet vaak voor. Openbaart zich meestal binnen een week na het stoppen met drinken.

Als men dagelijks drinkt en het alcoholgebruik wil stoppen, is het belangrijk dit eerst met een arts te overleggen. Twijfelt u, kunt u ook de Alcohol Infolijn bellen voor anoniem en deskundig advies: 0900 500 20 21 (10 ct/pm)


Zoek opnieuw
Stel uw vraag