Antwoord

Categorie
Opvoeding en alcohol
Ingestuurd op
27-mei-2008

Vraag:

Hallo ik had een vraag over het drink gedrag van ouders op kinderen. Heeft het gedrag van ouders effect op hun kinderen met het drinken van alcohol? Dus is het zo dat, als ouders elke avond een biertje pakken kinderen ook sneller gaan drinken? Waar ligt dit dan aan? Groetjes

Antwoord:

Er is inderdaad een relatie tussen het drinkgedrag van ouders en dat van hun kinderen.

Dit heeft te maken met drie zaken, waarvan de eerste twee betrekking hebben op de situatie dat een of beide ouders teveel drinken/een alcoholprobleem hebben:

  • erfelijkheid: uit onderzoek is gebleken dat er een zekere erfelijke aanleg kan bestaan voor het krijgen van alcoholproblemen. Voor zonen van alcoholafhankelijke vaders geldt dat nog wat sterker dan voor dochters. Het is niet bekend hoe groot het extra risico is maar kinderen van alcoholverslaafde ouders moeten wel met een vergrote kans op het ontstaan van alcoholproblemen rekening houden. Sommige onderzoeken spreken van een verhoogde kans van ongeveer 50%!
  • invloed van de omgeving: als je opgroeit in een omgeving waar veel gedronken wordt kan het zijn dat je als kind  daar veel last van hebt; je voelt je dan als kind minder gelukkig omdat je minder aandacht krijgt of omdat je erg onzeker wordt door het soms onvoorspelbare of misschien wel bedreigende gedrag van je vader of moeder. Een ongelukkige jeugd kan vervolgens een rol spelen bij het ontstaan van alcoholproblemen op latere leeftijd. 
  • als er door je ouders veel en zeer regelmatig gedronken wordt kan het zijn dat je erg gewend bent dat er altijd en overal alcohol aanwezig is; je kunt de gewoonte om veel te drinken, of om iedere dag te drinken,  zonder daarover na te denken overnemen van je ouders.

Het is goed dat iemand zich van het bovenstaande bewust is en zelf voorzorgsmaatregelen  treft. Het komt voor - als je zelf ouders hebt die overmatig drinken en een verslaving hebben ontwikkeld- jezelf minder last hebt van de korte termijn effecten van alcohol. Je kunt meer drinken voordat je het effect merkt. Daardoor kun je denken dat je er beter tegen kan dan een ander en minder bezorgd hoeft te zijn. Het omgekeerde is echter het geval.

De richtlijn voor aanvaardbaar alcoholgebruik voor volwassen mannen is niet meer dan 2 glazen per dag, voor volwassen vrouwen 1 glas per dag en twee dagen per week geen alcohol om gewoontevorming te voorkomen.


Zoek opnieuw
Stel uw vraag