Antwoord

Categorie
Werkstukvragen
Ingestuurd op
19-okt-2000

Vraag:

Is het moeilijker om van drank af te komen dan van drugs of roken ?

Antwoord:

Het is wel zo dat een extra moeilijkheid bij drank is, dat het algemeen geaccepteerd is om te drinken. Dit wordt ook vaak positief beoordeeld. Als je geen alcohol drinkt, moet je dat soms zelfs 'verdedigen'. Dat maakt het soms moeilijk voor mensen om niet te drinken.

Iedere verslaafde zegt dat zijn verslaving het meest hardnekkig is. Dat geeft al aan dat alle drie de verslavingen zeer hardnekkig kunnen zijn. Toch hangt het erg van de persoon en de situatie af welke kansen er zijn om te stoppen. Denk bijvoorbeeld aan de medewerking van je huisgenoten; ben je alleen dat is het meestal veel moeilijker om te stoppen. Denk ook aan de leeftijd: ben je jong dan kan het zijn dat je nog meer wilskracht hebt, maar andersom geldt ook: ben je ouder en heb je een gezin of werk dan heb je juist weer veel te verliezen.
Bij alcohol is het een ernstig extra probleem dat alcohol het lichaam kan hebben beschadigd waardoor de psychische vitaliteit om te kunnen stoppen geringer is geworden. Mensen hebben dan door bijvoorbeeld de afname van hun hersenfuncties minder geestelijke veerkracht om te kunnen stoppen en ook kan hun vermogen om zich aan nieuwe situaties te kunnen aanpassen blijvend zijn aangetast. Drugs en tabak zijn in dit opzicht  veel minder schadelijk.

 

 


Zoek opnieuw
Stel uw vraag