Antwoord

Categorie
Productinformatie
Ingestuurd op
30-aug-2001

Vraag:

Wat zijn alcopops, shooters, premixen en longdrinks?

Antwoord:

Alcoholpops
Alcopops worden gemaakt door de vergisting van vruchtensappen van onder meer grapefruit en citroen. Door de vergisting ontstaat er alcohol. Vervolgens wordt het vruchtensap nog eens extra vermengd met alcohol en koolzuur. De drankjes worden verkocht in blikjes en flesjes van 330 ml en bevatten meestal 5 procent alcohol.  Alcopops mogen in Nederland worden verkocht aan personen van 16 jaar en ouder.

Mixdranken
Alcoholhoudende mixdranken zijn kant-en-klare mixdrankjes in blikjes van 200 tot 330 ml, met een alcoholpercentage van meestal 5 tot 7 procent. De mixdrankjes worden meestal gemaakt op basis van bekende gedestilleerde dranken zoals wodka, jenever en rum, en dan vermengd met cola of jus d’orange. De mixdrankjes mogen (alleen als ze niet meer dan 15% alcohol bevatten) in Nederland worden verkocht aan personen van 16 jaar en ouder.
Er zijn premixen (voorverpakte mixdranken) en postmixen (gemixt in de horeca).
 
Boosters en Blasters
Boosters zijn alcoholvrije dranken met een stimulerende werking ten gevolge van de toevoeging van bijvoorbeeld cafeïne of guarana. De verkoop van deze drankjes is toegestaan aan personen van alle leeftijden en door iedere winkel.
Blasters zijn mixen van boosters en sterke, gedestilleerde drank (vaak wodka)met een alcoholpercentage van 10 procent. Blasters worden verkocht in flesjes met een inhoud van 20 ml en mogen alleen verkocht worden aan personen van 16 jaar en ouder.

Shooters
Shooters zijn alcohollikeuren met een alcoholpercentage van circa 20 procent. Shooters worden o.a. verkocht in kleine flesjes met een inhoud van 20 ml. Soms zijn shooters vermengd met lichtstimulerende stoffen zoals cafeïne en guarana. Shooters mogen uitsluitend worden verkocht door de slijter en in horecagelegenheden én mogen alleen verkocht worden aan personen van 18 jaar en ouder.


Zoek opnieuw
Stel uw vraag