Antwoord

Categorie
Werkstukvragen
Ingestuurd op
2-jun-2004

Vraag:

Er wordt verteld dat in een standaardglas altijd evenveel alcohol zit, maar waarom worden er dan geen sterk-alcoholische dranken aan kinderen van 16 en 17 verkocht?

Antwoord:

Bij sterk-alcoholische dranken is inderdaad het aantal grammen pure alcohol per standaardglas ongeveer gelijk aan dat van zwak-alcoholische dranken. Maar het verschil tussen een borreltje jenever en een glas bier zit 'm in de sterkte van de drank.

1. Sterke drank tast het slijmvlies in de mond, de slokdarm en de maag veel meer aan dan zwak-alcoholische drank. Je kunt er behoorlijk veel last van krijgen. 

2. De alcohol vermengt zich met de totale hoeveelheid lichaamsvocht, en hoe minder de alcohol verdund is hoe sterker het effect zal zijn en hoe sneller een bepaald roesniveau ontstaat. Bij jonge mensen die nog een onvolgroeid lichaam hebben en doorgaans nog weinig drinkervaring houdt dit bepaalde risico's in. Pure borrels hebben weinig volume, waardoor men ook niet zo snel een vol gevoel krijgt, en kunnen snel achterovergeslagen worden. Als men snel drinkt, zonder voldoende tussentijd waarin men zich de lichamelijke effecten per glas gewaar wordt, kan dit tot gevaarlijke en zelfs levensbedreigende situaties leiden.

Verder moeten ambtenaren grenzen trekken om wetten duidelijk te maken. Dat hebben ze gedaan door de leeftijdsgrens voor zwakalcoholhoudende drank bij 16 te leggen en die voor sterke drank bij 18.

 

 


Zoek opnieuw
Stel uw vraag